Stolt av Lillestrøm!

Egentlig har jeg 3 byer som betyr noe i livet mitt. 3 byer jeg kaller mine! 3 byer jeg er både stolt over og glad for å kunne kalle mine.

Jeg har til sammen bodd i 13 forskjellige byer, flotte og hyggelige, men det er altså kun 3 av dem jeg føler for å kalle mine 🤗

Først og fremst er det Bodø – selvfølgelig. Her er jeg født, gått mine barnesko, opplevd mine mest heftige tenåringsforelskelser, cruiset i min fars Volvo 164 uten servostyring. Når livet skubber litt er det Bodø jeg skal hjem til, og selv på gode dager får jeg servert en god porsjon hjemlengsel når jeg hører Knut Folkestad i Nitimen.

Selvfølgelig er jeg klar over at Bodø ikke lengre er det den var i min ungdoms vår, og det er jeg faktisk både stolt og også mektig imponert over. Bodø har evnet både omstilling, og vekst, og det på tross av at mange tusen arbeidsplasser forsvant med  regjeringens velsignede pennestrøk for noen år siden. Byutviklere fra hele Europa, ja en dog fra Lillestrøm, valfarter i dag til Bodø for å se og lære av den revolusjonen som har skjedd i så vel arkitektur som kultur, næringsliv og byen for øvrig.

Fantastisk.  Bra folk får til bra ting 👏👏👏

Min andre by er Risør. En liten til dels fredet perle av en by. Sørlandsidyll på sitt beste, men for meg er Risør også lange vinterfrakker, stiv kuling, sinte hav, horisontalt regnvær og syngende hushjørner. En sakte by med lave skuldre, og mennesker som smiler og hilser, fordi vi tilfeldigvis er i den samme gaten. En vennlig by, om ikke så innovativ og hurtigvoksende, har Risør også evnet omstilling.  Fra politisk hold har man skjønt at hvis byen skal overleve, kan den ikke bare være paradis for en liten engere gruppe. Kommunes økonomi avhenger av et levedyktig næringsliv og at folk finner mulighet til å bo der.

Min tredje by er som dere kanskje skjønner Lillestrøm – her jeg nå bor og driver min lille butikk. Byen som vokser, kanskje noen ganger mot sin vilje?  Byen med alle muligheter, midt mellom Gardermoen og Oslo, tett på verden😉

12 millioner mennesker kjører tog forbi Lillestrøm hvert år. 500.000 besøker Norges Varemesse. På Gardermoen sitter mer enn 10.000 passasjerer i transitt mellom 2 fly hver eneste dag.  Vi har mulighet til Norges største og mest moderne kurs og konferansefasiliteter, og vi har rent objektivt sett Norges beste Kultursenter (det flotteste ligger i Bodø)

Samtidig kan jeg her oppleve roen over en caffè latte og en surmelksvaffel på La Luna Kaffebar – midt i gågaten. Med på kjøpet får jeg et hyggelig kompliment fra en alltid hyggelig cafevert. Jeg kan reflektere over en samfunnsengasjert kunstutstilling på Akershus Kunstsenter, eller Studio Oscar, ta en spasertur i kunstparken, besøke små nisjebutikker som ikke finnes noe annet sted i verden, og kanskje nyte en is på en benk på Torvet der en hel familie spiller minigolf, sjakk eller bordtennis.  Kan hende er det også konsert på torvets scene. Som i Risør møter jeg folk som hilser, men her fordi jeg kjenner dem. Kanskje møter jeg Viking (en av byens orginaler) og får dagens andre kompliment 😀

Små sekunder av hverdagslykke, følelsen av å høre til ❤️

Livet på bygulvet betyr noe for meg, og jeg mener bestemt for mange flere enn meg.

Der mennesker møtes blir byens liv til, og der mennesker møter mennesker skapes også muligheter.  Bærekraftige byer, smarte byer – all byutvikling starter med mennesker.

Deg og meg og noen til.  Vi som jobber og bor her. Det er vi som eier byen! Lillestrøm angår oss, og enten vi er enige i alt som skjer eller ikke, så er vi en opplevelse av byen vår. Vi er vår egen bys beste ambassadører, og som vi roper i skogen får vi svar 😉

Noen har kalt meg en byentusiast! Jeg er også blitt utropt til Lillestrøms fremste markedsfører og patriot.

Jeg vokste opp med en far som alltid omtalte Bodø, som verdens flotteste by. Alle som har vært i Bodø vet at finnes langt flottere byer både her til lands og i den store verden, og selvfølgelig var det også veldig mye han han ikke likte ved byen sin. Likevel, sa han alltid «du skal være av stolt av stedet der du bor, for i en fri verden forteller det mer om deg selv enn stedet du bor, hvis du klager» Han sa også at «det du ikke er villig til å ofre tid og engasjement for å gjøre noe med, har du heller ingen rett til å klage på»

Så vil vi med Lillestrøm?

Er det politikerens ansvar å sikre konkurransedyktig handel, servering, næringsliv, kulturinstitusjoner og trygge arbeidsplasser som er lønnsomme over tid?

Eller er det også ditt og mitt ansvar?

Byen vår har så mye å by på.  Den kan være levende, leken og spennende året rundt, men det er du og jeg som fyller den med liv. Det er vi som gir den identitet, gjør at den er hyggelig å besøke, også for de som ikke er så heldige å bo her.

Håper vi ses – i Lillestrøm!

Helene hos Sophie

 

 

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.