Ømhet for fortiden

Jeg liker advent – jeg tror bedre enn selve julen. 198630_3738780759789_182242315_n

Ventetiden, når mørket legger seg over kveldsturene og lar meg sniktitte inn til snille, vennlige hjem der man har tent lys. Jeg elsker når folk tenner lys. Inne som ute. Det gjør noe med meg. Jeg kan ikke definere hva, men kan hende er det barndomsminner, drømmer, savnet etter det som ikke ble, eller kanskje håpet for det som kan komme.

I den mørkeste tiden av året tror jeg vi trenger lyset, og for meg gir lyset og tiden også rom for ettertanke og refleksjoner. Et år er i ferd med å ebbe ut. Det gikk så fort. Hva husker jeg, hva har jeg gjort, hva har jeg lært, hva vil jeg huske om 20 år? Hjertets visdom dominerer i rommet for hva som fargelegger minnene.

1003802_669220756433873_2012994524_nEn av mine venninner har aldri sluttet å lengte etter følelsen hun som barn hadde når hun våknet opp julaften morgen. Likevel når jeg spør henne hva hun husker best fra adventstiden og julen som barn, er det ting som stemningen, luktene, maten, samværet, roen, at alle hadde tid – og at man faktisk ikke hadde lov til å gå noe sted 1. juledag.

Alt dette kan gjenskapes, og jeg tror også barnets uskyldige nysgjerrighet ligger der et sted i oss, pent pakket inn i all verdens uskrevne regler om hva som «hør seg og bør seg» i voksenverden.

For meg handler julen også veldig mye om savnet, tomrommet etter dem som ikke er her lengre, og den sørgmodige gleden over å ha noen å savne. En av mine såreste, men likevel beste tradisjoner er å stå opp tidlig julaften morgen, og mens huset og verden enda sover tenner jeg mine lys for alle de jeg savner. Både mennesker og dyr. Jeg gråter litt, smiler av de gode minnene, lengter. Vakkert, stille og nært, og i stillheten kommer gjerne julestemningen krypende 🙂Uten navn

For egentlig handler det vel ikke om glitter, gaver og snø, men om takknemligheten over å få være den man ønsker å være.

Minner, tradisjon, repetisjon. “Same procedure as last year” 😉

Ta vare på øyeblikkene!

GOD JUL 😀

Helene hos Sophiesnart jul

 

 

4 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.