Moral og anstendighet!

Moral og anstendighet!

Jeg tror ikke folk leter etter meningen med livet så mye som de leter etter opplevelsen av å være i live 🥰
I disse surrealistiske og for mange ganske skremmende coronatider, tror jeg vi alle føler litt på at livet er satt litt på vent. De aller fleste av oss tilpasser oss, og lever våre liv etter offentlige retningslinjer. Aldri har vel ordtaket «my home is my castle» vært mere følt på som sann virkelighet.

Jeg er kremmer. Jeg har min lille butikk i hjertet av en liten by som er i ferd med å vokse seg stor og mektig, og i en bransje som kloke hoder i beste fall velger å neglisjer, i verste fall dømmer til apokalypse og død.
Jeg kunne gjort noe helt annet. Jeg jobbet som konsulent og kunne tjent masse penger på nedbemanningsoppdrag, eller på å lage rapporter noen la i en skuff. Mine grunnverdier, moral og anstendighet fikk meg til å velge annerledes. Jeg hoppet av, startet min lille butikk. Det er nå snart 20 år siden.

Det har godt fint! Jeg har kanskje ikke tjent så mange penger, men jeg er i balanse med meg selv og mine verdier. Sett i et miljø/klimaperspektiv vil kanskje noen av dere stille noen spørsmål til dette, men i min lille verden beundrer jeg idealisme, men tror mer på kunnskap. Det er veldig lett for oss i vår del av verden, med skapene fulle av ting vi ikke bruker, å både proklamere og demonstrere mot forurensende forbruk. Likevel må vi aldri glemme at vårt forbruk veldig ofte opprettholder arbeidsplasser i en langt mer sårbar verden enn vår. Det er ikke dermed sagt at jeg heier på vårt til tider temmelig ukritisk forbruk. Det sier seg selv at en kjole til 199 kroner ikke kan ha gitt rare lønnen til den som sydde den, og heller ikke kan være produsert under spesielt bærekraftige forhold. Ikke egner den seg spesielt godt til re-design og/eller gjenbruk heller😉

Jeg tror på kvalitet og gjenbruk, og jeg tror på å skape bærekraftige arbeidsplasser der folk bor – både her til lands og i andre land. Jeg tror også på balanse i verdensøkonomien, menneskeverd og rettferdighet. Det har også vært mine krav til mine samarbeidspartnere og leverandører så lenge jeg har drevet min lille butikk. Derfor er jeg også i balanse med mine verdier, og kan hende en større idealist enn idealistene😉 Eller som en av mine leverandører liker å spøke med «du misjonerer» Ikke den verste attesten å få 😉

Jeg heier også på levende byer, og varehandelens betydning for trygghet og trivsel på bygulvet. Noen må som kjent tenne lyset i byens første etasje, og jeg mener å ha kunnskap nok til å mene noe om dette i perspektiv av så vel klima og bærekraft som byens tiltrekningskraft for andre bedriftsetableringer (les arbeidsplasser der folk bor)

I disse tider, hvor vi alle innkalles til dugnad for fellesskapet, tenker jeg noen flere kanskje føler litt på på dette. Mange bedrifter har det veldig tøft, og selv om varehandelen på ingen måte er i noen særklasse, er vi nok mange som føler at dette kryper over hodet på oss. I en periode hvor vi nesten hver eneste dag tar i mot varer, som på grunn av svak kronekurs er blitt 30% dyrere enn budsjettert, stenger noen av oss butikken, mens noen holder åpent, nesten uten salg, og med hjerte i halsen for egen eller andres smitte. Kloke hoder råder oss til å be gårdeiere og leverandører om lengre kreditt, men en eller annen gang må både varer, husleie og strøm betales, og aldri har fremtiden vært mer tåkelagt. Vårens nyheter selger heller ikke så godt om høsten, og da kommer det igjen nye varer som også skal betales. Vi lever i en verden, der varer bestilles 3/4 år før de skal selges, og bestillingene forplikter oss.

I min lille butikk handler jeg også med veldig små hus. Noen ganger med selvstendige små designere, som ofte lever litt fra hånd til munn. Med mine verdier har jeg ikke hjerte, og heller ikke moral og anstendighet til å be disse om betalingsutsettelse. Hva gjør man da? I mitt tilfelle, og jeg vet i mange andres små nisjebutikkers tilfelle, tar vi av egne sparepenger. Brutalt kaller min revisor det, men jeg krever ikke renter av meg selv, og uansett hvor lav renten blir, skal lån betales tilbake.

Jeg klager ikke. Jeg har valgt dette livet selv, og jeg føler i høyeste grad at jeg lever. Jeg er til og med mektig stolt over at jeg ikke går på akkord med mine egne verdier, og at min lille butikk er med på denne dugnaden! I min lille verden uttales dugnad som «VI», og «VI» (butikken min, mine ansatte og jeg) har en plass i fellesskapet!

Snart er det vår, og tid for inspirasjon og nye ideer 😀

Med stor takk til alle våre trofaste kunder ❤️, hver og en, og en hver i sær. Vask hender, hold avstand, og hold dere for all del friske. Håper vi snart ses!

Helene hos Sophie

2 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.