Likeverd, forbilder og grevinneheng.

I disse dager er det hundre år siden norske jenter fikk stemmerett. Som foregangsland og som et av verdens første land, vedtok et enstemmig  norsk Storting 11. juni 1913, «stemmerett for alle» Til sammenligning tok det ytterligere 60 år(!) før våre medsøstre i Sveits fikk samme muligheter, og norske kvinner ble forbilder, og deres pågangsmot og kamp til inspirasjon for mange andre nasjoners kvinner.stemmerett for kvinner

Nå skulle dette slettes ikke være et innlegg om kvinnesak og stemmerett, men mer om likeverd og forbilder. Da kommer jeg heller ikke utenom disse damene som modig og uselvisk har stått rakrygget i kritikk og motarbeidelse, for oss og generasjoner etter oss sine muligheter til å påvirke det samfunnet vi lever og virker i. Jeg skjønner det har kostet dem mye, og jeg er dem evig takknemlig!

De er mine forbilder, men jeg har mange flere.  Jeg er så heldig å omgi meg med flotte jenter hver eneste dag.  Jeg kan nevne Wenche, som har energi og pågangsmot som en okse og omsorgsevne som Florence Nightingale. Kristin som med sine diplomatiske evner kunne skapt fred på jord. Trine, Bente Marie og Heidi som får meg til å reflektere over egne tanker, fordommer og handlingsmønster, for så å motivere meg til ta ansvar for egne følelser. Sigrid som har besteget de fleste fjelltopper i verden, men aldri på bekostning av sin egen kvinnelighet. Katja som med intelligens og smidighet provoserer meg til tenke over mine valg, for så å gi meg betingelsesløs støtte. Kirsten som har bevist at alt er mulig bare man har vilje og kløkt, Marit som har vært der bestandig, og som valgte bort egen karriere for å kunne ta seg av sin mor. Min egen mor, Anny Johanna, som gav meg mot og lærte meg å være tro mot meg selv.

summer18

Sånn kunne jeg faktisk fortsatt ganske lenge. Jeg er lykkelig omringet av mennesker som vil meg vel, og alle er i seg selv selvstendige, flotte, kloke, modige kvinner med sterke røster og evne til å både se og gledes over andres medgang, skjønnhet og ikke minst potensiale. De er alle er mine forbilder!  you look fine

Ingen av disse jentene, har noensinne fortalt meg at de har stygge, gamle og/eller slaskete armer, og jeg, har faktisk ikke den ringeste ide om hvordan armene deres ser ut. Ikke fordi jeg ikke har sett dem, men fordi at disse jentene i seg selv er så vakre og flotte at det tar oppmerksomheten bort fra så vel armer som eventuell kjærlighetshåndtak og andre tegn på levd liv.

Ingen av oss er 16 år lengre, og det ser vi heller ikke ut som – men vi bærer alle vår alder godt, og vi er stolte over kropper som fungerer, og som er sånn noenlunde jevngamle med våre ansikter. Vi smiler, flørter med det livet, og beveger oss lett i armløse topper og kjoler når været inviterer til det – og håper vi kan være gode forbilder for jenter som er yngre enn oss.

Mange unge jenter ender jakten etter den perfekte kroppen i selvfornektelse: Vi som er ferdige med vår første pubertet plikter å vise at livet med kroppen handler om helse, velvære og annerkjennelse for dens utvikling gjennom livets forskjellige faser.

551-body-image-cartoonSkjønnhet handler ikke om alder eller figur, og før vi tar ansvar i denne debatten oppnår vi ikke likeverd – verken i forhold til mannen eller våre medsøstre.

Til saken hører at de fleste ikke legger merke til dine armer, og at selv Kari Jaquesson har grevinneheng. I tillegg gir en armløs kjole eller topp deg både lengre og slankere arm.

Håper jeg får se mange flotte kvinnearmer denne sommeren – med eller uten grevinneheng.

 

 

Solfylt sommerlig hilsen

Helene hos Sophie – med armløs kjole og armer jevngamle med ansiktet sommerdag

 

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.