Julens magi – hvor ble den av?

Jeg er ingen stor bruker av kjøpesenter. Ikke fordi jeg har imot kjøpesenter, tvert imot faktisk. Jeg heier generelt på alle som skaper arbeidsplasser, og spesielt i varehandelen 🙂

Når jeg ikke så ofte legger mine fritidstimer til gatene i et senter, er det fordi jeg finner det meste av det jeg trenger i byen der jeg bor og virker, og at jeg er opptatt av det jeg liker å kalle sosial bærekraft i byene våre.

Byene våre trenger butikker, og butikkene trenger kunder. Byens liv blir til der folk møtes og skal det være trygt for folk å møtes i byens gater, må noen tenne lyset i byens første etasje.

Uansett har jeg min tannlege i et kjøpesenter. Jeg kunne selvfølgelig finne meg en tannlege i Lillestrøm der jeg bor og virker, men min tannlege og jeg har et langvarig og veldig hyggelig forhold, og det er noe personlig med det forholdet man har til sin tannlege. Så personlig at selv om jeg har to tannleger i min nærmeste familie, fortsetter jeg å bruke han jeg alltid har brukt, og som altså har sitt tannlegekontor i et kjøpesenter.

Jeg har i dag vært hos tannlegen, og tenkte i den forbindelse jeg skulle gå meg en tur i kjøpesenterets gater. Mange vil nok påstå at jeg er over snittet interessert i handel, og man finner mye inspirasjon i å se hvordan andre gjør ting.

Dagen i dag brakte veldig lite inspirasjon. Egentlig ble jeg faktisk litt lei meg. For i alle butikkene ropte «JULEN» til meg, høyt, brautende og med svært store bokstaver. Jeg er ikke spesielt glad i julen, men likevel følte jeg frustrasjon på vegne av alle som elsker adventstiden, og stresset på vegne av en bransje som sliter med konkurranse fra så vel alt vi allerede har i skapene våre, som all verdens nettbutikker. Hvor ble det egentlig av magien med jula?

Ingen høytid, kanskje bortsett fra 17 mai, er forbundet med mer nostalgi, lengsel, savn, tradisjon og minner enn julehelgen. Dessverre også svært vonde minner og skuffelser for noen, men likevel er det noe helt spesielt med våre lengsler og drømmer rundt denne høytiden.

Jeg kjenner godt voksne menn, som drar til Oslo, kun for å kjøre rulletrapp hos Steen & Strøm i desember, bare for å lokke frem den deilige, sitrende forventningsfulle førjulsstemningen de hadde som barn, når det kun var Steen & Strøm som hadde rulletrapp. Jeg har en venninne som kun spiser mandariner siste uken før jul, fordi lukten får henne til å minnes sin mors adventstradisjoner. Hun forteller gjerne, og med roser i kinnene om alle reglene hennes mor hadde før jul, og har adoptert alle til sitt eget julehus. Jeg kjenner også mange som må se «Grevinnen og hovmesteren» eller «3 nøtter til Askepott» før de får julen under huden. Min mann begynner å kjenne på advent- og julefølelsen, når det lukter av svibel i huset og han kan se Julegata i Lillestrøm lyse fra kjøkkenvinduet vårt.

Julegata i Lillestrøm tennes alltid 1. søndag i advent, og alle som har vært der og hørt sukket fra mer enn 6000 forventningsfulle mennesker når gata tennes, skjønner at folk har sterke følelser rundt julens tradisjoner.

Som ung og kreativ restaurantsjef prøvde jeg engang å gjøre «julestua» lilla-rosa og sølv, i stedet for tradisjonell rød, grønn og gull. Det ble ramaskrik fra så vel ansatte som gjester – selv fra de mest moderne og fremtidsrettede.

Slik verden har blitt med et stadig mer innfløkt konfliktbilde, og der innovasjon og utvikling ustanselig krever mer av oss, tror jeg vi mennesker finner trygghet og lykke i at noe er som det alltid var. At adventstiden egentlig handler om forventninger, savn og lengsler og julen om godt etablerte tradisjoner. For etter julen kommer det nye året, som for mange handler om nye krav og «ny start, med blanke ark og fargestifter».

Kan hende er dette også en mulighet for oss som driver de små spesielle butikkene, i ei stemningsfull julegate, i en ekte juleby.

Ingen nettbutikk i verden kan kopiere «sukket» fra 6000 mennesker når Norges flotteste Julegate tennes. Ei heller følelsen av å komme inn i en julepyntet butikk hvor det dufter av julegodt og pepperkaker, og du kanskje kjenner personen bak disken, som også kjenner tante Ågot, og hjelper deg å finne gaven dere begge vet vil glede henne. Ingen kjøpesenter kan kopiere kanefart i ei julestemt gate, barnets nesten euforiske jubelhyl når en forsiktig hånd møter en lun hestemule, tåken som lager trolldom av gatas lys eller kalde snøfnugg mot litt varme kinn.

Adventstiden handler egentlig om tradisjoner, og kanskje litt om mennesker som lengter og savner det som var. Om sakte tid, minner og refleksjon, om vennlighet i møter mellom mennesker som har tid til å hilse, kanskje slå av en prat, om forventninger og om snille langsomme dager.

Vi som driver butikk i ei gate i en by har alle forutsetninger til å gi kundene våre det adventstiden egentlig handler om – «julens magi». 

Jeg er bombesikker på at det er flere enn meg som føler på at gleden med advent forsvinner når butikkene julestemmes allerede i oktober, og hvorfor skulle de da prioritere oss kontra Black Friday hos en nettbutikk i Kina.

Hos Sophie julepynter vi butikken til 1. desember. Da er der Bondens Julemarked og julestemning på Torvet. Vi har tradisjonen tro «Hvit Fredag» 23. november og markerer sammen med andre butikker i Lillestrøm «Nisjebutikkens Dag» lørdag 24. november.

Vi håper du i år vil legge din julehandel til Lillestrøm. Fordi vi i Lillestrøm har butikkene du ikke finner noe annet sted i verden. Fordi vi vet hva tante Ågot ønsker seg og pakker inn gaven for deg. Fordi vi har Norges flotteste Julegate, beste julestemningen og skøyteis midt i byen. Fordi vi er butikkene som tenner lyset i første etasje i din lille by.

Velkommen skal du være – både nå og i adventstid 😀

Vennlig hilsen

Helene hos Sophie

 

 

4 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.