Byliv i medvind

Jeg er digitaliseringsoptimist?

Det betyr ikke at jeg er udelt positiv til alle muligheter digital utviklingen og transformasjon inviterer oss til av endringsreiser, men foreløpig velger jeg som nevnt å være optimist ?

Jeg er også byentusiast og ikke minst byoptimist, og det til tross for alle dommedagsprofetier om byliv i sterk motgang og apokalypse i varehandelen.

Jeg tror på at folk ønsker seg trygge vennlige byer hvor de kan oppleve og delta i livet mellom husene, byens puls og kultur, kunstutstillinger, gatemusikanter, gateteater, shopping, cafeliv, rare ting, hyggelige ting, møte venner de ikke har sett på lenge. Jeg tror på byen som sosial møteplass. Jeg tror faktisk byen som sosial møteplass blir mer og mer viktig – ikke minst for folks helse og velferd.

Det betyr ikke at jeg ikke forstår at digitalisering, robotisering og autmatisering byr både varehandelen og livet i byens første etasje noen utfordringer, men de tror jeg vi evner å vokse på.

Jeg tror definitivt at vi som driver butikker må skjerpe oss når det gjelder service og ikke minst fleksibilitet, nytenking og vilje til utvikling.

Konkurransen om kunden er ikke lengre lokal, den er internasjonal, og kunden er både mer erfaren og bedre vant. De vet hva de ønsker seg, vet å finne det med noen tastetrykk, og gjerne fra egen sofa, uten stress for barn som skal hentes, parkering, og alt annet som skal nås.

Likevel – vi slutter ikke å shoppe. Vår handel i fysiske butikker i utlandet økte med 62% fra 2011 til 2017, og undersøkelser viser også at vi er blitt langt mer moralsk-, etisk- og miljøbevisste når vi handler. Vi ønsker kvalitet fremfor kvantitet, og samfunnsengasjement kontra likegyldig forbruk.

Jeg tenker dette er bra, både av hensyn til byene våre og av hensyn til fordeling av goder og byrder i verdenssamfunnet. Litt store tanker kanskje, men i min verden tenker jeg at vi i lille rike Norge har råd å kjøpe varer fra produsenter som gir sine ansatte anstendige arbeidsforhold. Faktisk er jeg med dette for øye også fredsoptimist.

Uansett tilbake til byene våre.

Byutvikling handler i dag om bærekraftige byer, og da i hovedsak i betydning økonomi og økologi. Jeg skulle ønsket at man i langt større grad stilte krav til sosial bærekraft.Sosial bærekraft handler i min verden om byens funksjon som sosial møteplass, og der mennesker møtes starter som kjent byens liv. Kan være er dette også grunnlaget, selve grunnmuren i økonomisk og økologisk bærekraft. Jeg tror det, og jeg vet at mange og svært klokere hoder enn meg også gjør det.

Det sies at 2 av 3 som besøker en by på dagtid gjør det for å shoppe, og selv om stadig mer av nordmenns handel forgår på nett, skjer i følge Google fortsatt 90% av vår handel i fysiske butikker, men nå etter å ha orientert seg på nettet først.

I konkurransen om kunden blir det dermed ikke bare viktig å ha de beste tilbudene, men også om å evne skille seg ut, enten i form av unike varer og/eller hyggelige opplevelser som gjør handleturen til noe ekstra.  Dessverre er det her kjøpesentrene ofte vinner.  Både fordi de har budsjetter og fordi de har mennesker ansatt i administrasjon til å skape opplevelser og aktiviteter – og gjerne hver eneste dag/uke/helg.

Handel i dag handler om så veldig mye mer enn kjøp og salg, men det er veldig vanskelig å tenke seg et levende bysentrum uten et vitalt handels- og serveringstilbud.

Noen må tenne lyset i byens første etasje, men jeg er fortsatt optimist og tror på levende byrom og livet mellom husene, fordi ingen ønsker seg alternativet.

Sammen gjør vi Lillestrøm!

Optimistisk og byglad hilsen fra

Helene hos Sophie ?

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.